Entitats en xarxa - Sant Cugat Entitats - Inici

Sant Cugat Entitats

Entitat destacada

Imatge de complement
Les Entitats del Portal
Mira-sol Teatre

Agenda

(dd/mm/aaaa)

Notícies

Imatge de complement
15/05/2019
Fotogaleria i ressenya del Camí del Piemont Pyrenée

 

De l'1 al 5 de maig, unes 27 persones van anar caminant entre els pobles de Génos i Préchacq / Josbaig, respectivament dels departaments d'Haute Pyrenée i Pyrenée Atlantique, que formen part de la gran regió història de l'Occitanie (ara denominada Nouvelle-Occitanie).

El recorregut de totes les etapes va ser de "manual de senderisme": pujades, baixades, petits barrancs, rieres, ponts de fusta i de pedra, vistes infinites del Pirineu, boscos de roures, de fagedes, de pins, petits altiplans, etc. Les fotos representen uns aspectes del camí, dels monuments, dels pobles, de la flora i de la fauna per on vam passar. 

El clima, que uns dies abans de la sortida amenaçava de ser com sempre al Sud Oest de França: plujós i fred, es va portar bé, excepte el tercer dia, que ens va ploure unes hores amb poca intensitat i treves fins a la hora de dinar, improvisat a l'aixopluc de la Iglesia de Sainte-Colome. 

Amb la primera etapa, més llarga i dura del previst, vam poder arribar a l'estació del funicular del Pic de Jer, a prop de Lourdes i a l'hotel on ens vam allotjar dues nits. Aquest camí, en la mesura que avança cap a Roncesvalles, es fa a cada etapa més interessant des del punt de vista del paisatge, de les vistes envers turons, muntanyes nevades, boscos, rius, rieres, cultius, pastos, granges, animals, pobles, viles i de camins, baixades i pujades espectaculars.

La segona etapa va començar a peu davant de l'hotel, passant després davant de la Gruta de les aparicions i acabar a Asson, com previst.

Durant la tercera etapa la pluja, com el "xiribiri" del País Basc, va acompanyar per unes hores els 8 caminants (els de sempre o menys) entre Bruges i Bescat.

La quarta etapa va ser entre Bescat i Oloron, on vam retrobar el camí d'Arles per uns pocs quilòmetres, on vam passar fa 7 anys.

I, finalment, la cinquena etapa, feta al revés, entre Préchacq i Moumour, a prop d'Oloron, per una qüestió logística, va acabar en unes 3 hores i, tornant cap a Sant Cugat una hora i mitja abans del previst, passant pel túnel de Somport, vam parar per un dinar col·lectiu a Villanúa.

El grup va caminar entre 50 i 90 km. amb desnivells de 700 a 1.700 metres positius, segons els "talls" de les etapes.
Les visites culturals van ser a la catedral de Saint-Marie a Oloron, guiada, patrimoni mundial de la humanitat; a Cotdoussan; a l'antiga església de Saint Jacques, també qualificada com patrimoni mundial de la humanitat pel seu retaules sobre la mort del sant, coneguda només pels caminants que passen pel lloc, església que van obrir-nos expressament pels contactes previs amb la Mairie (alcaldia del poble); a Bescat a la església de Saint Lizier, que també la van obrir expressament uns veïns del poble. L'alcalde ens va oferir un refresc i ens va dir que sortirem a la revista local: les dues coses bastant insòlites en els nostres camins.

Hi van haver altres esglésies estrictament vinculades amb el Camí del Piemont, antic Chemin de Saint Jacques, com testimonien estàtues, retaules, frescos, pintures, etc., com la de Mifaget i la de Sainte-Colome.

I, encara que no va ser un fet cultural, els que no van caminar el dia de la pluja, van ser acompanyat fins a les famoses Grottes de Betharran per una visita que no es va poder fer el dia abans.

Les properes etapes del programa estan previstes pel "pont" de l'1 de novembre del 2019, sortint de Préchacq per poder arribar a Saint-Just-Ibarre per un total de aproximament 50 km. i un desnivell moderat en 3 dies de caminades. Es repetirà l'estada a l'hotel de Geus d'Oloron, molt confortable i amb una qualitat d'alta cuina francesa.
Si tot anirà bé com a la sortida d'ara, està previst arribar a 24 km. abans de Saint-Jean-Pied-de-Port, sota la mítica Collada d'Ibaneta i, amb 25km més, a la meta final de Roncesvalles.

El programa s'acabarà a Roncesvalles al maig del 2020, com previst.


Fins aviat! (al camí del Cid de la primera setmana de juny: pont de Pentecosta).

Silvano Bendinelli, President del CMSC

 

Fotogaleria - Silvano Bendinelli

Fotogaleria - Saül Pallejà

 Iniciativa promoguda per:
© 2006 Sant Cugat Entitats