Entitats en xarxa - Sant Cugat Entitats - Inici

Sant Cugat Entitats

Entitat destacada

SMAP Celíacs de Catalunya
Les Entitats del Portal
Associació de Celíacs de Catalunya

Agenda

(dd/mm/aaaa)

Notícies

19/01/2022
La pobresa energètica i el desaprofitament alimentari

Per fer front a la pujada de preus que acostuma a venir al gener, l'Organització recomana optimitzar el consum energètic per a estalviar en la factura de la llum i promoure la cura mediambiental.

El foment d'hàbits de vida saludable a través d'una "Alimentació conscient" també repercuteix en un estalvi directe en el tiquet de la compra setmanal.

Destinar una tarda a fer un menú setmanal abans d'anar a comprar, i aprofitar cada preparació per a fer diversos plats pot suposar un estalvi en la cistella de la compra, però també en el consum energètic. Ser més eficient en tots els aspectes del dia a dia és objectiu de la Creu Roja, que a través de projectes com a "Alimentació conscient" o la seva àrea de coneixement de Medi Ambient busca que s'emporti una alimentació adequada, saludable, de proximitat i sostenible, i es redueixi la vulnerabilitat de les persones que no poden fer un ús eficient de l'energia per mancar de recursos econòmics suficients per a fer front al pagament de la llum i tenir condicions energètiques confortables. La pandèmia ha empitjorat la situació, i durant aquest 2021, el nombre de famílies que tenen dificultats per a fer front als rebuts de la llum, l'aigua o el gas continua augmentant.

 

 

En l'últim any, la Creu Roja va atendre més de 8800 famílies; donant-los assessorament personalitzat sobre eficiència energètica en la llar, repartint 8818 kits de microeficiència, capacitant a 7545 i executant rehabilitacions energètiques en 309 llars.

Gestos com canviar un cassola convencional per l'olla exprés pot estalviar temps i energia, així com utilitzar aquelles paelles que tinguin la mateixa grandària que el fogó, o utilitzar tapes que aprofitin l'escalfor. Descongelar els aliments en la nevera no sols estalvia energia, sinó que és la forma més sana de fer-ho. També estalviem energia quan tanquem correctament les finestres o fins i tot les substituïm per sistemes amb doble vidre.

La sèrie audiovisual "Un paisatge en la cassola" uneix salut, sostenibilitat i coneixement en una sèrie documental que compta amb un xef, un productor de la zona, i un nutricionista que parlen de productes de temporada, de cuina d'aprofitament, d'agricultura i consum de proximitat, i d'evitar el desaprofitament, tot això per a elaborar i recomanar plats saborosos, nutritius, sostenibles i econòmics que també són accessibles a totes les persones a través de la seva pàgina web.

Consells per a estalviar en la factura de la llum
L'estalvi energètic, a més de contribuir a cura del medi ambient, suposa una reducció de l'import de la factura de la llum. Les instal·lacions de calefacció (46%) i aigua calenta sanitària (21%) suposen el 67% per consum energètic de les llars espanyoles. Reduir aquest consum, optimitzant els subministraments, així com el dels electrodomèstics o les lluminàries pot notar-se considerablement en la factura de la llum:

La base de l'estalvi és un bon aïllament. Tancar persianes i cortines per a evitar pèrdues de calor també contribueix a l'aïllament.

Tingues en compte que per cada grau que augmentem la temperatura de la calefacció s'incrementa el consum d'energia en un 7%. Mantenir la llar entre els 19è i 21è és suficient durant el dia, i entre els 15è i 17è a la nit, o durant les absències de diverses hores.

Pots estalviar entre un 8% i un 13% col·locant vàlvules termostàtiques en radiadors o amb termòstats programables. La millor col·locació de radiadors, per motius de confort, és sota les finestres, fent coincidir la longitud del radiador amb la de la finestra per a afavorir la correcta difusió de l'aire calent per l'habitació; és convenient no tapar ni obstruir els radiadors per a aprofitar al màxim la calor que emeten.

Els sistemes d'acumulació són els més recomanables per al subministrament d'aigua calenta, mentre que els elèctrics són els menys recomanats per a aigua o calefacció. Racionalitzar el consum d'aigua significa també reduir el consum d'energia (tancar durant l'afaitat o raspallat de dents; prendre una dutxa en lloc d'un bany redueix el consum fins a quatre vegades; evitar fugides i degotejos suposa un estalvi de 100 litres d'aigua al mes; utilitzar capçals de dutxa de baix consum, consumeixen la meitat d'aigua?)

Un bon manteniment i sistema de regulació ens estalvia més del 20% del consum en serveis comuns. Controla, compara i ajusta la teva despesa energètica periòdicament.

Instal·la sistemes solars que cobreixin les necessitats energètiques de l'habitatge.

Utilitza equips amb etiquetatge energètic de classe Al fet que consumeixin només l'energia que necessita l'habitatge, i mantingues els teus aparells en estat òptim.

Utilitza rentavaixella i rentadores termoeficientes: estalvien energia, diners i temps. Al costat d'electrodomèstics com la planxa, són els que tenen major potència unitària; el microones i les olles super ràpides a pressió, per contra, estalvien energia.

Apagui totalment els televisors i equips amb informació en finestres digitals quan no els utilitzem, i triï equips amb sistema d'estalvi d'energia.

En els punts de llum que estiguin encesos més d'una hora al dia, instal·li llums de baix consum o tubs fluorescents. Examini si pot aprofitar la llum natural, regular l'ús amb detectors de presència o temporitzadors.

Consells per a estalviar en la cistella de la compra.

Arran de la crisi derivada per la COVID-19, la Creu Roja ha detectat que podria empitjorar l'alimentació ciutadana a causa de la pèrdua d'ocupació, el confinament o les pròpies seqüeles de la pandèmia. No obstant això, planificar la compra i seleccionar aliments de qualitat, sense necessitat que tinguin un cost elevat, són reptes que ha afrontat i ara aferma amb el seu projecte d'alimentació conscient. A aquesta selecció de productes, cal afegir-li la capacitat de conservar bé, evitar el desaprofitament, reutilitzar els aliments cuinats i no consumits, i triar productes de temporada per a obtenir les principals claus d'una alimentació conscient. Tot això, a més de proporcionar-nos una dieta sana i equilibrada, ens aportarà una reducció de la despesa en el ?carro de la compra?:

Ves al supermercat amb una llista de la compra. Aquesta és la millor manera d'evitar comprar el que no es necessita.

Evita fer la compra amb gana. La probabilitat de comprar per impuls aliments que no necessites i poc saludables augmenta quan tens gana.

Ves al supermercat amb temps. Compara els preus del mateix producte en diferents supermercats i de marques.

Opta per productes de marca blanca del teu supermercat. Resulten ser productes que et garanteixen bons resultats en les teves elaboracions, per menys diners.

Aprofita les promocions en productes no peribles.

Opta per productes de temporada, principalment les fruites i verdures. Si és possible, compra en mercats municipals.

Evita comprar menjar precuinat. No són bona opció ni per a la salut ni per a la butxaca.

Utilitza aplicacions mòbils contra el desaprofitament alimentari. Són diverses les aplicacions que et garanteixen aconseguir aliments segurs i bons a preus molt baixos. Utilitza aquestes aplicacions, principalment en fruiteries, on pots assegurar que aconseguiràs un pack d'aliments saludables. Ajudessis a reduir els costos del teu carret, i també a reduir el desaprofitament alimentari.

Fes un pressupost, i sobre ell organitza una llista d'aliments bàsics de cada grup d'aliments. D'aquesta manera tindràs una alimentació variada.

Opta per comprar més aliments de proteïna vegetal, com els llegums (principalment llenties i cigrons) i aventura't a fer més plats vegetarians. Iniciativa promoguda per:
© 2006 Sant Cugat Entitats